Tabiat kanunları iyi okunmalı

 

İnsan içinde yaşadığı topluma, insanlığa hatta bütün canlılara, bir insanlık borcu olarak merhamet etmekle sorumludur. O, bu yolda merhamet ettiği oranda yücelir; gadre, zulme, insafsızlığa düştüğü ölçüde de horlaşır, hakirleşir ve insanlığın yüzkarası olur.

Yazının Devamı

Çevre Problemlerinde İnsani Boyut

İnsanî boyut düşünülmeden çevre problemlerinin kalıcı olarak çözülemeyeceği bilimsel olarak kabul edilen bir husustur. Çevre sorunlarının bu derece girift ve çözümü zor bir aşamaya gelmesi, çevre bilimcilerin araştırma konuları içine sosyal, felsefî ve ahlaki değerlerin girmesini zorunlu hale getirdi. Çevre krizinin kökeninde insan davranışları olduğu için bu kaçınılmazdı. Problemin köküne inildiğinde yanlış davranış biçimleri ve bunlara yol açan hatalı değer ve inanç sistemlerinin bulunduğunun geç de olsa fark edilmesi olumlu bir gelişmedir. Yeryüzünde insanı, bütün yaşamı tehdit eden bir tür haline getiren beşerî değer sistemlerinin sorgulanmasının zamanı çoktan gelmiştir ve belki de geç kalınmıştır.

Yazının Devamı

Kalp hastalığı ve kansere karşı faydalı bir meyve: Nar

Nar en sağlıklı meyveler arasındadır ve bir dizi faydalı bileşik içerir. Araştırmalar narın vücudumuz için çeşitli faydaları olduğunu ve birçok hastalık riskini azalttığını göstermiştir.

Bir bardak dolusu (yaklaşık olarak 174 gram) nar tanesi 7 gram lif, 3 gram protein, günlük ihtiyacın %30’u kadar C vitamini, günlük ihtiyacın %36’sı oranında K vitamini, günlük ihtiyacın %16’sı miktarında B vitamini, günlük ihtiyacın %12’si potasyum, 24 gram şeker ve 144 kalori içerir.

 

Plastik kirliliği ile mücadelede ilk küresel anlaşmanın temeli atıldı

Çevre kirliliği, oldukça ölümcül sonuçlar doğuruyor. Birleşmiş Milletler Çevre Asamblesinin (UNEA-5) 28 Şubat – 2 Mart 2022 tarihlerinde Kenya’da gerçekleştirilen Beşinci oturumu, hükümetlerin COVID-19 pandemisinin ardından yeşil ve sürdürülebilir kurtarma planları aracılığıyla daha iyi bir yapı oluşturmaları için bir fırsat oluşturdu.

Yazının Devamı

Harika Metal Titanyum

Hemen her basınç, sıcaklık ve kimyasala dayanıklı bir madde aranıyorsa, işte titanyum. Hafif, güçlü, parlak, aşınmaya karşı dirençli bir metal olan titanyumun başka metallerle yapılan alaşımları elmas kadar sert, 800 dereceye kadar sıcaklıklarda şekil değişikliklerine ve uzamaya karşı dirençlidir. Paslanmaz çeliği bile aşındıran kimyasal maddelerin etki edemediği, üstelik çelikten %40 daha hafif bir maddedir titanyum.

Yazının Devamı 

 

Ekolojik Kirliliğe Karşı Çevre Ahlakı

Çevre kirlenmesi kavramı neden doğdu? Daha önceki yüzyıllarda dünyanın böyle bir sorunu yoktu. Yirminci yüzyıldan başlayarak dünyanın bu denli bir çevre kirliliği ile karşı karşıya kalmasındaki temel sebep nedir?” sorusuna cevap ararken ilk aklımıza gelen cevap şu oluyor: 

Çevre kirliliğinin şehirleşme ile, nüfus artışı ile ve özellikle de sanayileşme ile doğrudan ilişkisi var. Tarımsal ürünlerin büyük miktarlarda üretilebilmesi için yapılan çalışmalarla da ilgisi var. Bütün bunların temel sebebi, yani çevre kirliliğindeki temel sebep ise üretimin artmasıdır. Aşırı ve hatta gereksiz bir üretim artışının olması çevre kirliliğinin temel sebebini oluşturuyor.

Yazının Devamı

Diyatomeler ve Doğal Mineral Diyatomit

Diyatomeler biyolojik, ekolojik ve ekonomik yönden büyük öneme sahip, her türlü sucul ortamda yaşayabilen fotosentetik alglerdir. Şekil bakımından fevkalade zenginlik gösteren, küçük, esmer renkli, tek hücreli veya koloni halinde yaşayan diyatomeler özellikle tatlı su, deniz ve okyanusların en önemli planktonik organizmalarıdır. AB ülkelerinde yürürlükteki Su Çerçeve Direktifi (WFD, 2000/60/EC) kapsamında, tatlı ya da tuzlu sularda kıyıdan itibaren güneş ışığının girebildiği derinliklere kadar olan yerlerde yaşayan bentik diyatomeler, su kaynaklarının ekolojik açıdan kalitesinin belirlenmesi için temel organizmalardır.

  

Yazının Devamı

 

 

 

 

 

Vücutta nitrik oksit üretilmesini artıran bir meyve: Noni

 

Noni, Morinda citrifolia adlı tropikal ağacın meyvesidir. Güneydoğu Asya’da, özellikle Polinezya’da yetişir. Sarı renkli, mango büyüklüğündeki meyvenin tadı acıdır ve bazen kokmuş peynir gibi belirgin bir kokusu vardır. Polinezya halkları 2000 yılı aşkın bir süredir geleneksel halk tıbbında kabızlık, enfeksiyonlar, ağrı ve artrit gibi sağlık sorunlarını tedavi etmek için yaygın olarak noni meyvesini kullanmaktadırlar.

 

Yazının Devamı