Ekoloji Hakkında
1991 yılında İzmir’de bir grup genç akademisyen Çevre Araştırma ve Koruma Vakfını kurmuştu. Ayni yıldan başlamak üzere Ekoloji dergisi yayınlanmaya başlandı. Bilimsel ağırlıklı olan bu dergiye ilaveten ilerleyen yıllar içinde genel kamuoyuna hitap eden “Ekoloji magazin” ve sanayiye hitap eden “Ekoloji teknik” dergileri de yayın hayatına başladı. 2016 yılında KHK ile kapatılmalarına kadar bu yayınlar aralıksız olarak 25 yıl devam etti. İlmi bir dergi olan Ekoloji, Türkiye’nin çevre konusunda tek bilimsel dergisi olarak “SCI Expanded” kapsamına alınmıştı. Atıf sayısını gösteren “ Impact Factor”(IF) değeri 1’in üzerindeydi. Bu açıdan Türkiye dışından birçok yazar Ekoloji’ye makale göndermeye başlamıştı. Türkiye’de Ekoloji’den başka bilimsel çevre dergisi yoktu. TÜBİTAK’ın bile bağımsız bir çevre dergisi bulunmuyordu, Üniversiteler Arası Kurul kararıyla, derginin Editörü olarak bana ve makalesi yayınlanan kişilere bilimsel destek ödülü olarak para ödenmeye başlanmıştı. 25 yıllık bu başarı öyküsüne 2016 yılında son verildi.
Aradan zaman geçtikten sonra internet araştırması yaparken ayni adla 3 yayın tespit ettim. Ekoloji’nin benzer adresler üzerinden sahtelerinin yayınlandığı gördüm. Birincisinde sahtekarlar, “ekolojidergisi.com” adresi üzerinden, dergimizin sahibini, yayın kurulu üyelerini, hatta Editörünü değiştirmeden, bütün geçmiş sayılarını da yükleyerek, dergiyi kendileri üzerinden 3 yıl devam ettirmişler. Ekoloji’ye yazı gönderenler, derginin Çevre Araştırma ve Koruma Vakfı tarafından yayınlandığını zannetmekteydi. Çünkü dergimizin web sitesi aynen kopyalanmıştı. Sadece adresteki “tr” uzantısı çıkarılmıştı. Logomuzdaki ÇEVKOR yazısını İngilizcesiyle değiştirerek FEPR yazmışlar. Ben yine Editör olarak gözüküyorum, E-mail adresimdeki “tr” uzantısını çıkarıp, haberleşmeyi editör@ekolojidergisi.com adresi üzerinden yapmışlar. Yazı gönderenler, benimle haberleştiklerini sanıyorlardı. Sahteciler sadece web üzerinden yayın yapmışlar. Biz Ekoloji’yi basılı olarak 98. Sayıya kadar yayınlamıştık. Sahteciler 3 sene içinde 108. Sayıya kadar gelmişler. İşi öyle abartmışlar ki 106. Sayı 2114 sayfa, 107.sayı 6016 sayfa, 108. Sayı ise 2760 sayfalık dijital dergi olmuş. Halbuki biz en fazla 100 sayfa basıyorduk. Sanırım paralı yayın yaptılar ve bu hırsızlıktan epey para kazandılar. Yayın yapanların çoğunlukla Çinli olmaları, sahtekarların da Çinli olduğunu düşündürüyor. 2019 sonunda bir veda yazısı yazarak yayına son vermişler. Ancak eski yazılar dergi adresinde halen mevcut bulunuyor.
İkinci sahte dergi “ekolojidergisi.us” adresinde bulunuyordu. Bu da Ekoloji’nin adını kullanıyordu. Derginin sahibi olarak Vakfın kısaltılmış adı olan ÇEVKOR adını kullanıyordu. Yayıncı olarak Bizim vakfımız ile ODTÜ görünüyordu. Editör olarak 2014’te ölen bir Profesörü göstermişlerdi. E-mail olarak publisher@ekolojidergisi.us adresini kullanmışlar. Şu anda bu dergiyi web’ten kaldırmışlar. Üçüncü dergi “ekolojymagazine.com” adresini kullanıyordu. O da şu anda erişime kapatılmış.
Gerçek yayıncıları olarak bundan böyle ekoloji dergisini web ortamında devam ettireceğiz.
Yayın Politikamız Hakkında
- Aşağıdaki doğal ve çevresel konularda makaleler yayınlıyoruz:
- Çevre ve çevre kirliliği hakkında bilinçlendirme ve duyarlılık
- Tabii, çevresel ve kültürel değerler hakkında bilgiler
- Çevreyi kirletmeyen enerjiler ve teknolojiler
- Çevre kirliliğinin önlenmesi hakkında yazılar
- İsraf ve aşırı tüketimin zararları
- Sağlıklı yaşam için gerekenler
Yayın Kurulu, dergiye gönderilen yazıların amaçlarımıza ve kapsamımıza uygun olduğuna kanaat getirirse, çalışmanın değerlendirilmesi için makaleniz hakemlere gönderilecektir.
Açık erişimli bir dergiyiz; tüm makalelere erişmek, indirmek, paylaşmak ve yeniden kullanmak ücretsizdir.
Türkçe yazılmış makaleleri kabul ediyoruz.
Yayınlanan makalelere ücret ödemiyoruz.
Editör: Prof. Dr. Zafer Ayvaz
E-mail: editor@ ekolojionline.com
Web: https://www.ekolojionline.com