Dünyanın En Büyük Ahşap Şehri Stockholm’de Kurulacak
Son yıllarda Norveç, İsviçre ve Avustralya gibi ülkelerde ahşap gökdelenlerin tamamlanması veya yapımına başlanmasıyla ahşap binalar yeni boyutlara ulaştı. Bu arada Singapur, bu yılın Mayıs ayında açılan 468.000 metrekarelik geniş üniversite kampüsüyle Asya’nın en büyük ahşap binasına sahiptir(1).
İsveçli emlak geliştiricisi Atrium Ljungberg (2), 2025’te başkent Stockholm’de inşa edilecek olan dünyanın en büyük “ahşap şehrini” duyurdu. “Stockholm Wood City” adı verilen ahşap kent, şehrin güneydoğusunda 7.000 ofis alanına ve 2.000 eve sahip olacak ve işyerleri, konutlar, restoranlar ve mağazaların karışımından oluşan canlı, kentsel bir ortam sunacak. 250.000 metrekare alana kurulu olan proje, geliştiricisi tarafından dünyanın bilinen en büyük ahşap inşaat projesi olarak tanımlandı.
Müstakil evlerin ve mütevazi konut veya ofis binalarının ötesinde ahşabın kullanıldığı iddialı yeni inşaat projeleriyle kereste, beton ve çeliğe sürdürülebilir bir alternatif olarak destekleniyor. Atrium Ljungberg CEO’su Annica Ånäs yaptığı açıklamada, bu büyüklükteki karma kullanımlı bir geliştirmenin, İsveç’in inovasyon kapasitesi açısından tarihi bir kilometre taşı olacağını söyledi.
Her ne kadar bazı uzmanlar ahşap binaların oluşturduğu yangın riskleri konusunda endişelerini dile getirse de, bu yapı tarzını savunanlar, işlenmiş ahşabın nispeten yavaş ve öngörülebilir bir oranda yandığını ve bu durumun onu birçok geleneksel çelik yapıya göre daha güvenli hale getirdiğini ifade ediyor. Kereste aynı zamanda bir “karbon havuzu”dur; yani ağaçlar tarafından havadan alınan karbondioksit, atmosfere geri dönmek yerine malzemede depolanır.
Ahşap binaların daha iyi iç mekan hava kalitesine sahip olduğu ve geleneksel malzemelerle yapılanlara göre önemli ölçüde daha düşük karbon emisyonuyla inşa edilebileceği bulunmuştur. Nature dergisinde yayınlanan 2022 tarihli bir araştırma, günümüzle 2100 yılı arasında yeni şehir sakinlerinin %90’ını barındıracak kadar orta katlı ahşap binalar inşa etmenin karbondioksit emisyonlarını 106 gigaton azaltacağını tahmin ediyor. Gezegenimiz şu anda her yıl yaklaşık 40 gigaton emisyon yayıyor.
Bu büyüklükte bir dönüşüm, ormansızlaşmaya neden olmamak için sürdürülebilir kereste plantasyonlarına ihtiyaç duyacaktır. Ancak İsveç, topraklarının neredeyse %70’inin ormanlarla kaplı olması nedeniyle ahşapla yenilik yapmaya hazır bir ülke.
Danışmanlık firması McKinsey’e göre (3) gayrimenkulün çok büyük bir karbon ayak izi var ve küresel emisyonların %40’ından biraz azından sorumlu. Atrium Ljungberg, “yenilik için katalizör” olarak diğer geliştiriciler için bir model oluşturmayı umuyor. Yapı sektörü büyük bir karbon ayak izi bırakıyor ve bu projeyle hem kısa hem de uzun vadede olumlu bir fark oluşturmak amaçlanıyor
Mimarlık firmaları White Arkitekter (4) ve Henning Larsen (5) tarafından tasarlanan Stockholm Wood City’deki ilk binaların 2027’de tamamlanması planlanıyor.
Not: Projeye ait resimler Atrium Ljungberg web sitesinden alınmıştır.
Kaynaklar:
- https://edition.cnn.com/style/worlds-largest-wood-city-to-be-built-in-stockholm/index.html
- https://www.al.se/en/
- https://www.mckinsey.com
- https://whitearkitekter.com
- https://henninglarsen.com/en