Endonezya’da palmiye yağından elde edilen jet yakıtı ile deneme uçuşu gerçekleştirildi

 

Endonezya, sürdürülebilir biyoyakıtı ticarileştirmeyi planladığı için ilk test uçuşunu kısmen palmiye yağından jet yakıtı kullanarak gerçekleştirdi. Uçak başkent Jakarta’dan Bandung’a 100 km’den fazla bir uçuş yaptı.

Dünyanın büyük palmiye yağı üreticisi olan Endonezya’da, biyo jet yakıtı (biyodizel), tamamen devlet petrol şirketi Pertamina tarafından üretildi. Endonezya’da şu anda B30 olarak bilinen %30 palmiye yağı içeriğine sahip zorunlu bir biyodizel programı bulunmaktadır. Hükümet, enerji için bitkisel yağ kullanımını genişletmek ve yakıt ithalatını azaltmak istiyor.

Test uçuşu sırasında kullanılan biyo jet yakıtı yalnızca %2,4 palm yağı içeriyordu; ancak 2015’te alınan bir kararla Endonezya, bunun 2025 yılına kadar %5’e çıkarılmasını zorunlu kıldı.

Biyodizel önemli ölçüde daha düşük karbon emisyonu vaat etse de palmiye yağı üretmek için yapılan arazi temizliği, Avrupa Birliği’nin palmiye içeren biyodizelin yasaklanmasıyla ilgili olarak çevreciler arasında ormansızlaşma konusunda endişelere yol açtı.

Endonezya Enerji Bakanlığı, günlük 14 milyon litre tüketim varsayıldığında biyo jet yakıtı pazarının yıllık 1,1 trilyon rupi (66 milyon €) değerinde potansiyel bir pazara sahip olacağını hesaplıyor. Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü, “Yılda 120 milyon litre palmiye yağına ihtiyacımız var” dedi ve yakıtın ticarileştirilmesi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaynak: https://biofuels-news.com/news/palm