Filipinler’de Atık Plastikler Eko-Keresteye Dönüştürülüyor
Okyanuslardaki plastik kirliliği dünyanın en büyük çevre sorunlarından biridir. Bu kirliğin maddi etkisi, yılda en az 8 milyar dolara mal oluyor. Denizlerdeki plastik atıkların %60’ı Güneydoğu Asya’dan, özellikle Çin, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Sri Lanka ve Tayland’dan geliyor. Sadece Filipinler’de her yıl 500.000 ton plastik okyanusa karışıyor.
2019 yılında kurulan ve Plaf olarak da bilinen plastik flamingo, Filipinler’deki plastikleri toplayarak daha iyi ürünlere dönüştüren bir sosyal girişimdir. Geri dönüşümcüler grubu, şişeleri, yumuşak plastikleri ve poşetleri yapı malzemesi olarak kullanılabilen olan eko-keresteye dönüştürerek ülkenin plastik atık kriziyle mücadele etmeyi amaçlıyor. Filipinler dünyanın en büyük üçüncü kirleticisidir.
Plaf, atık plastikleri toplayarak, hem toplumu plastik sorunu hakkında eğitmeyi, hem de plastiklere ikinci bir hayat vererek bunların çevreye yükünü azaltmayı amaçlıyor. Girişim, okyanuslardaki plastik kirliliğine bir çözüm sunmak için yerel topluluklardan, okullardan, fabrikalardan, binalardan her türlü plastik atığı topluyor. Daha sonra bu plastikler temizleniyor, kurutuluyor ve parçalanıyor. Geri dönüştürülmüş ürünlerinin ana bileşeniolarak kullanılan bu temiz plastik parçacıklarından, daha sonra çit, zemin kaplaması ve hatta afet yardım barınaklarında kullanılabilen eko-kereste adı verilen direkler ve kalaslar elde ediliyor.
Kaynak: https://www.theplaf.com/ourproducts