Hidrojen yakıtlı araç tek depoyla 2.000 kilometre yol alacak
Alman Otomotiv şirketi Volkswagen, mevcut yakıt hücrelerinden daha ucuz ve yakıt ikmali yapmadan 2.000 kilometreye kadar menzil sağlayabilecek yeni bir hidrojen yakıt pili için patent başvurusunda bulundu. Bu yeni yakıt pili için Alman Kraftwerk Tubes firması ile birlikte yapılan patent başvurusu, Volkswagen’in hidrojen trendini kaybetmek istemediğini gösteriyor.
Hidrojen yakıt pili nasıl çalışır?
Mevcut elektrikli arabaların pilleri tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi şebekeden alınan elektrikle doldurulur ve kısa bir sürüş sonunda boşaldığı için tekrar doldurulması gerekir. Bunun aksine hidrojen yakıt pilleri kendi elektriğini üretir. Bunun için hidrojeni gaz halinde depolayan yüksek basınçlı bir tanka ve bu hidrojeni elektriğe dönüştüren bir yakıt hücresine ihtiyaç vardır.
Yakıt pillerinde iki elektrot (bir anot ve bir katot) vardır. Hidrojen gazı (yakıt) anottan girer. Burada proton ve elektronlara ayrışır. Protonlar bir elektrolit (membran) üzerinden katoda doğru ilerlerken, elektronlar da, membranın elektriksel olarak yalıtkan olması nedeniyle harici bir devre üzerinden akar ve elektrik akımı oluştururlar. Oksijen molekülleri de katot üzerinde elektron ve protonlarla reaksiyona girerek su oluşturur. Arabanın motorunu çalıştıran, harici devreden geçen elektronlardır.
Kraftwerk şirketi, Hyundai ve Toyota hidrojen pillerinden temel farklarının, polimer membran yerine seramik membran kullanmak olduğunu ifade ediyor. Bu sayede platine ihtiyaç duymadan seramik membranlı yakıt pili çok daha ucuza üretilebiliyor. Bu teknoloji katı oksit yakıt pillerine benziyor. Her ikisi de hemen hemen aynı elektrolitlere ve benzer bir malzeme yapısına sahip. Aradaki fark, katı oksit pilleri enerjiyi depolamak için kompakt bir malzeme kullanırken, yakıt hücrelerinde bu rolü gaz halindeki hidrojen üstleniyor.
Yeni seramik membran nemlendirilmeye ihtiyaç duymadığı için kışın donmuyor, yazın kurumuyor veya küflenmiyor. Ayrıca, araç imalatında maliyet tasarrufu sağlayacak başka bir avantaja da var. Yakıt pili otomobilin ısıtma ve klimasının yerini alacak ısı üretiyor, bu da enerji tasarrufu anlamına geliyor.
Kraftwerk şirketi, bu teknolojinin 2026 yılına kadar bir çok araçta piyasaya sürülmesini hedefliyor. Volkswagen dışında başka otomobil üreticilerinde de kullanılacak yaklaşık 10.000 araçlık bir seri üretim planlanıyor.
Şirkete göre lityum pilleri kesinlikle ileriye dönük bir yol değil. Katı oksit piller bir seçenek olabilir, ancak henüz o da yeterli değil. Bu teknolojiyle, yolda uygun bir şarj seçeneği olmayan, evde ya da şarj istasyonlarında vakit kaybetmek istemiyen sürücüler tek bir depo yakıtla 2.000 kilometreye kadar yol alabilecekler.
Kaynak: https://hydrogen-central.com/new-hydrogen-car-travels-2000-kilometers-single-tank/