İnek midesindeki bakteriler plastiği parçalıyor
Tek kullanımlık plastiklerin sürekli büyüyen bir kirlilik sorunu oluşturması, bilim insanlarını bunları parçalamanın yollarını aramaya sevk ediyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar plastiği çevre dostu şekilde geri dönüştürmenin biyolojik yolu olarak bakteri ve mantarlar da dahil mikroorganizmaların kullanılabileceğini gösteriyor.
Avusturya’nın Viyana, Graz ve Innsbruck kentlerindeki araştırma merkezlerinden bilim inanları, ineğin midesinin en büyük bölmesi olan işkembedeki bazı mikropların polyesterleri parçalayabildiği hipotezini ortaya attı. Araştırma ekibi, ineklerin işkembesinde domates ve elma kabuklarında bulunabilen kütin adlı doğal polyesterin parçaladığını buldu.
Araştırmacılar işkembeden alınan sıvının üç tür polyester üzerindeki etkisini inceledi. Test edilen polyester türleri genellikle gıda ambalajlarında kullanılan sentetik polimer PET, çoğunlukla doğada çözülebilir plastik torbalarda kullanılan ve biyolojik olarak parçalanabilen plastik PBAT ve bitki veya bitkisel kaynaklardan elde edilen bir materyal olan PEF’ti. Üç tür hem film hem de toz formunda test edildi. Akademik dergide yayınlanan çalışma, her üç plastiğin de işkembedeki mikroorganizmalar tarafından parçalanabileceğini, en iyi şekilde çözüneninse PEF olduğunu ortaya koydu. Plastik tozları, plastik filmden daha hızlı bozuldu. Ekip, parçalamanın ardında hangi mikropların olduğunu belirlemek için sıvıdaki DNA’yı analiz etti ve %98’inin bakteri olduğunu belirledi.
Bu araştırma, bilim insanlarının materyalin parçalanmasını sağlayan bakterileri ve ürettikleri enzimleri tanımlamasına imkan sağlayabilir. Ardından bu bakterilerin genetiğiyle oynanabilir ve bu bakteriler geri dönüşüm sürecinde kullanılabilir. Araştırma ekibi polietilen gibi daha inatçı plastikleri tüketebilen mikroplar bulmaya çalışıyor ve bunların da ineğin işkembesinde bulunup bulunamayacağını inceliyor.
Kaynak:
Felice Quartinello ve ark. “Together Is Better: The Rumen Microbial Community as Biological Toolbox for Degradation of Synthetic Polyesters”. Front. Bioeng. Biotechnol., 02 July 2021