Petrol yiyen bakterilerle ucuz ve temiz hidrojen üretilecek

Teksaslı şirket Cemvita, petrol yiyen, hidrojen salgılayan bakterilerin tükenmiş petrol kuyularını temiz hidrojen üretim tesislerine dönüştürebileceğini söylüyor. Cemvita, laboratuvarda ve sahada yeni bir tekniği test ettikten sonra, kilogramı 1 doların altında temiz hidrojen sözü veriyor. 

Bakteriler, besinler ve inhibitörler, tükenmiş petrol kuyularına pompalanacak, üretilen gazın içindeki hidrojen karbondioksitten ayrıştırılarak saflaştırılacak. 

Hidrojen üretecek olan mikroorganizmalar ilk etapta laboratuvar ortamında genetik olarak değiştirildi. Şirket genetik olarak değiştirilmiş bu mikropları gerçek bir petrol kuyusunda denemek için faaliyete geçti ve Batı Teksas’taki Permiyen havzasında faaliyet gösteren bir petrol üretim şirketiyle ortak oldu. Tükenmiş bir kuyuya az miktarda mikrop gönderildi ve ortaya mükemmel bir sonuç çıktı. Hidrojen seviyeleri çok yüksekti.

Cemvita Gold H2 Direktörü Zach Broussard basın açıklamasında, “Çok kısa bir zaman diliminde mikroplarımızı laboratuvardan sahaya taşıdık. Bu denemedeki hidrojen üretimi beklentilerimizi aştı. Hidrojen üreten mikropları kuyuda kullanmaya devam ettikçe, 1$/kg veya daha da ucuza hidrojen üretimine ulaşabileceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi. 

Böylece, bir petrol şirketinin atıl kalan varlığı, son derece düşük bir masrafla bir hidrojen kaynağına dönüşebilir. 

Ham petrol ile beslenen ve hidrojen ve karbondioksit salgılayan mikroplar, bu salgılama işlemini hücre duvarlarıyla gerçekleştirirler. 

Petrol kuyularına ilk sondaj vurulduğunda maksimum üretim sağlanır, hatta bazen basınçla topraktan petrol fışkırır. Ama daha sonra, kuyuda kalan petrolü satış fiyatından daha fazla enerji harcayarak çıkarmak mümkün olur. Bundan dolayısı, üretime son verilmiş olan petrol kuyularında hala bol miktarda petrol bulunur. Cemvita, tüm bu kuyuları biyolojik hidrojen çiftliklerine dönüştürmek istiyor.

Sera gazı emisyonlarına sebep olmadan hidrojen üretmenin (yeşil hidrojen) yöntemleri arasında rüzgar, güneş veya hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklarla çalışan elektroliz yer alır. Küresel yeşil hidrojen pazarının büyüklüğü 2020’de 0,3 Milyar ABD doları değerindeydi. Bunun 2028 yılına kadar 9,8 Milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor.

Ancak yeşil hidrojen üretimi enerji yoğun ve pahalıdır. S&P Global Commodity Insights’ın bir raporuna göre, yenilenebilir enerjiden elde edilen elektrolitik hidrojenin maliyeti Temmuz 2022’nin sonlarında 16.80 $/kg’a kadar yükseldi. Cemvita, ucuz, temiz, karbonsuz hidrojen üretmek için binlerce tükenmiş petrol ve gaz kuyusunun mevcut altyapısını kullanmayı planladığı için, daha ucuza üretim yapma imkanına sahip olacak.

Kaynak: https://www.newsweek.com/newsweek-texas-startup-clean-hydrogen-microbes-depleted-oil-wells-1749132?amp=1