Harikalarla dolu tabiat kitabı

Tabiat baştan başa bir hârikalar meşheridir; ama, biz ona “meşher” demektense, bir “kitap” demeyi daha uygun buluruz. Zira, onu bir kitap gibi duyar, bir kitap gibi okur ve bir kitabın rengârenk, canlı, yaldızlı nakışlarını temâşâ ediyor gibi hayran hayran seyrederiz. Onu, her sabah yeniden boyanmış, süslenmiş o göz kamaştırıcı endamıyla, bir ruh, bir hayat kaynağı olarak karşımıza dikilmiş görür ve kendimizden geçeriz.

Yazının Devamı

Arıların ürettiği şifa vesilesi: Propolis

Arıların ürettiği tek şeyin bal olmadığını biliyor olmalısınız. Arılar bal yaparken ayni zamanda iğne yapraklı ağaçlar veya yaprak dökmeyen ağaçlardaki özsudan propolis adı verilen bir bileşik de üretirler. Özsuyu kendi salgıları ve balmumu ile birleştirdiklerinde, kovanlarını inşa etmek için kaplama olarak kullanılan yapışkan, yeşilimsi kahverengi bir ürün oluştururlar. Bu ürünün adı propolistir.

Yazının Devamı

Anne karnındaki bebeğin yaşamını tehdit eden Mikroplastikler

Okyanusların derinliklerinden, akciğerlerimizin en derin yerlerine kadar mikro ve nanoplastikler, sindirimsistemiz de dahil olmak üzere hayatımızın her yerini işgal etmiş durumda. Viyana Tıp Üniversitesinden araştırmacılar, haftada kişi başına ortalama beş gram plastik parçacığın sindirim sistemine girdiğini gösteren bir bilimsel makale yayınladılar. 

 

Türkiye’nin İlk İklim Davası

“İklim davaları, hükümetleri ve şirketleri iklim değişikliğiyle mücadeleye aykırı politikaları, kararları ve ataletleri nedeniyle sorumlu tutmak ve hesap vermelerini sağlamak üzere açılan, stratejik öneme sahip davalardır. Ekim 2021’de onaylanan Paris İklim Anlaşması‘yla birlikte, iklim değişikliği ile mücadelede 2053 yılında sıfır karbon taahhüdünde bulunan Türkiye’nin, bu taahhütlerine uyabilmesi için sadece fosil tabanlı gazların atmosfere salımını sınırlaması yetmiyor.Aynı zamanda, karbon yutak alanları olarak kabul edilen ve küresel ısınmaya yol açan gazları tutan alanları korumak, bozulanları rehabilite etmek ve hatta sayılarını çoğaltmak zorunda.”

Yazının Devamı 

BM İklim Değişikliği Bağlamında İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve Korunması Özel Raportörlüğü Kuruldu

İklim değişikliğinin etkileri tüm dünyada ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel alanda gittikçe artan şekilde hissediliyor ve bu durum insan haklarının etkin bir şekilde geliştirilmesi ve korunması çabalarını olumsuz etkiliyor. Bu gelişmeleri değerlendiren BM İnsan Hakları Konseyi Ekim 2021’deki 48. Oturumunda bir ilke kararı alarak “İklim Değişikliği Bağlamında İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve Korunması” konusunda çalışacak bir Özel Raportörlük kurulmasına karar verdi.

Yazının Devamı

KUZEYİN VENEDİK’İ Wrocław

Polonya’nın dördüncü büyük şehri, Aşağı Silezya Voyvodalığının başkenti ve 2016 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan Wrocław (okunuşu Vrosvav) gerçekten görülmeye değer bir kent. Odra Nehri üzerinde yer alan kent ülkenin büyük bir sanayi, iletişim, bilim ve sanat merkezidir.

Wrocław her köşe başında karşınıza çıkan 200’e yakın cüce heykeli, üniversitesi, kanalları ve adalar üzerinde Venedik’i hatırlatan konumu ile Polonya’nın gerçekten güzel şehirlerinden biridir. Kent ayrıca edebiyat dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edilmesiyle de adını duyuruyor.

Yazının Devamı

 

 

 

 

 

At uzmanı bir oryantalist
Wacław Seweryn Rzewuski 

 

Wacław Seweryn Rzewuski Polonyalı bir kaşif, şair, oryantalist, yayıncı ve at uzmanıydı. İngiliz Lawrence’den önce Arabistan topraklarına giden bir Avrupalıydı. Bedevi kültüründe son derece önemli ve değerli olan atlı dövüşlere katıldı, orada romantik ve maceralarla dolu bir hayat sürdü. Seyahatleri sırasında eski binaların kalıntılarını keşfetti, savaşlara katıldı, hatta Arap prenseslerini kaçırdı. Araplar arasında ünü hızla yayıldı. Hakkında hikayeler anlatıldı ve şarkılar söylendi. Atıyla yer, uyur, Kuran okur ve Arapça yazardı. Özgünlük onun çılgınlığıydı. Arap kıyafetleri, Arapların atlara bağlılığı, Arap egzersizleri, zor bir yaşam tarzı ama bu kadar güzel niteliklerle, büyük bir entelektüel zenginlikle doluydu.

 

Yazının Devamı