1
Geçmişin Hülyalı Dünyası
Şanlı geçmişimizin, o dillere destan tadı, şivesi yok artık pek çok insanımızda ve pek çok yörelerimizde.. duygularımız, düşüncelerimiz gibi hayat felsefemiz ve zevklerimiz de bütün bütün değişmiş.. şehirciliğimiz kumlarla, ağıllarla atbaşı, mimârîmiz kunduzları güldürecek kadar estetikten mahrum ve derme-çatma.. köylerimiz, kasabalarımız, şehirlerimiz o baş döndürücü büyümenin, genişlemenin yanında, tabiatı tahrip yarışına başarılı birer misal teşkil edecek bedâhette..
İklim Krizine Karşı Sivil Çevrecilik
Çevrecilik, insan faaliyetlerinin dünya üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlayan bir hareket ve ideolojidir. İklim değişikliği, hava ve su kirliliği, su kıtlığı, gıda güvensizliği, ormansızlaşma, yükselen deniz seviyeleri, türlerin ve habitat biyolojik çeşitliliğinin kaybı ve yerli çevresel bilgi ve geleneklerin kaybı gibi konular çevrecilerin ilgi alanına girer. Çevreciliğin nihai amacı, toplu katılım yoluyla sürdürülebilir bir topluluk veya hareket sağlamaktır.
Dünyanın En Büyük Ahşap Şehri Stockholm’de Kurulacak
Son yıllarda Norveç, İsviçre ve Avustralya gibi ülkelerde ahşap gökdelenlerin tamamlanması veya yapımına başlanmasıyla ahşap binalar yeni boyutlara ulaştı.
İsveçli emlak geliştiricisi Atrium Ljungberg, 2025’te başkent Stockholm’de inşa edilecek olan dünyanın en büyük “ahşap şehrini” duyurdu.
Klimaya Alternatif: Merkezi Soğutma Sistemleri
Küresel ısınmayla kapalı mekanlarda başa çıkmak için yoğun enerji harcayan klimalar giderek daha fazla kurulurken, bölgesel soğutma ağları bunlara bir alternatif sunuyor. Bu alternatifin artıları ve eksileri nelerdir?
Sivil Çevrecilikte Öne Çıkanlar
Polonya’da şu anda toplam 194 biyogaz tesisi bulunmaktadır. Bunlar tarımsal biyogaz, tarımsal mikro biyogaz ve belediyelere ait biyogaz tesisleridir. “Magazyn Biomasa” tarafından hazırlanan Biyogaz Tesisleri Haritası, ülkedeki sektörün mevcut durumunu göstermektedir.
Çevrecilik İle İlgili Temel Konular
Avrupa Birliği ülkelerinin tarihinde ilk defa kış aylarında gerçekleşen elektrik üretimindeki yenilenebilir kaynak payı fosil yakıtları geride bıraktı. Yapılan analize göre gerçekle-şen elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim %40 oranına ulaşırken, fosil yakıtlara dayalı üretim ise %37 düzeyinde kaldı.
Ormanda Terapi
“Haydi ormana gidelim ve herhangi bir amaç olmadan orada olalım”. Bu sözler yeşilliklerle dolu bu alanları, bedenlerimiz ve zihinlerimiz için sayısız faydaları olan bir arkadaş olarak gören bir psikiyatriste aittir. Dr Katarzyna Simonienko etno-botanik, toksikoloji ve psikiyatri alanında doktorası olan bir araştırmacıdır. Polonya’nın Choroszcz kentindeki Stanisław Deresz Psikiyatri Hastanesi’nde ve Białystok Tıp Üniversitesi Psikiyatri Kliniğinde çalışmaktadır. 2018’den beri Białowieża Milli Parkı’nda lisanslı tur rehberi olarak da görev yapıyor. Görselleştirme teknikleri ve nefes egzersizleriyle desteklediği orman terapisi atölyeleri sunuyor. Ayrıca orman terapisi üzerine çalışıyor ve bulgularını hem Polonya’da hem de yurt dışında tıp camiasıyla paylaşıyor. Bu yazıda Varşova Üniversitesi’nden gazetecilik ve Varşova Güzel Sanatlar Akademisi’nden medya diploması olan Michał Dąbrowski’nin Dr Katarzyna Simonienko ile yaptığı söyleşi yer alıyor.
Yazının Devamı
Tropikal Bitkilere Ev Sahibliği Yapan Polonya Palmiye Evleri
Palmiye ağaçlarının gölgesinde dinlenmek ve tropik bölgelerde zaman geçirmek için uzun bir uçak uçuşuna katlanmaya gerek olmadan Polonya’nın kendine özgü palmiye evlerinden birinde dinlenebilirsiniz.
Palmiye evleri, egzotik bitkilerin yetiştirilmesi ve sergilenmesine uygun iklimlendirmeye sahip cam seralar olup, 19. yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlanmıştır. O dönemde inşaat teknolojilerinin gelişmesi, camdan çatı ve duvarlardan oluşan yüksek, ferah binaların inşa edilmesini mümkün kıldı.