İnananların Çevreye Bakışı Nasıl Olmalı?
Bazı kesimlerce bir tepki hareketi olarak geliştirilmiş ve ideolojik bir hüviyete büründürülmüş olan çevrecilik, aslında tabiata bakışta ve kainat kitabını doğru okumada dengenin tesis edilmesi açısından çok önemlidir; ne var ki, önce onun ifrat ve tefritler ağından kurtarılması gerekmektedir.
Bir şifa kaynağı olarak Bal
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından toplanan nektarın bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi ile kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Nektar bala çevrilirken sakkaroz inversiyona uğratılarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek şekilde suyu uçurulur. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.
Biyolojik çeşitlilik tehlike altında
Biyolojik çeşitlilik tüm dünyada veya belirli bir habitatta ekosistem, tür ve gen çeşitliliğine verilen addır. Biyolojik çeşitlilik, tozlaşma, iklim, selden korunma, toprak verimliliği, gıda, yakıt, lif ve ilaç üretimi gibi tabiattan faydalandığımız birçok hizmet için çok önemlidir.
Finlandiya’da atık yemeklik yağlar biyodizele dönüştürülecek
Finlandiya ve Baltıklarda 300’den fazla zincir restorana sahip olan Hesburger’lerdeki atık yemeklik yağlar, Finpetrol ve doğalgaz şirketi Neste tarafından toplanarak biyodizel üretilecek. Bu iş birliği sonucunda Hesburger, Finlandiya’daki ulaşım araçlarının çoğunda Neste üretimi yenilenebilir dizel kullanmaya başlayacak ve ulaşımlardaki sera gazı emisyonlarını fosil dizel kullanımına kıyasla %90’a varan oranlarda azaltmış olacak.
Endonezya’da palmiye yağından elde edilen jet yakıtı ile deneme uçuşu gerçekleştirildi
Endonezya, sürdürülebilir biyoyakıtı ticarileştirmeyi planladığı için ilk test uçuşunu kısmen palmiye yağından jet yakıtı kullanarak gerçekleştirdi. Uçak başkent Jakarta’dan Bandung’a 100 km’den fazla bir uçuş yaptı. Dünyanın büyük palmiye yağı üreticisi olan Endonezya’da, biyo jet yakıtı (biyodizel), tamamen devlet petrol şirketi Pertamina tarafından üretildi.
Filipinler’de Atık Plastikler Eko-Keresteye Dönüştürülüyor
Okyanuslardaki plastik kirliliği dünyanın en büyük çevre sorunlarından biridir. Bu kirliğin maddi etkisi, yılda en az 8 milyar dolara mal oluyor. Denizlerdeki plastik atıkların %60’ı Güneydoğu Asya’dan, özellikle Çin, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Sri Lanka ve Tayland’dan geliyor. Sadece Filipinler’de her yıl 500.000 ton plastik okyanusa karışıyor.
İthal Kömür Santralleri Türkiye’nin Belini Büküyor
Güneş Santralleriyle Elektrik Üretmek, İthal Kömür Santralleriyle Üretmekten Daha Ucuz Hale Geldi. Türkiye daha az maliyetli temiz enerji alternatiflerine yönelerek, milyarlarca dolarlık kömür ithalatını ve maruz kalacağı karbon vergilerini büyük ölçüde düşürebilir.
Dünya genelinde artan kömür fiyatları nedeniyle, Türkiye’de yeni bir rüzgâr veya güneş enerjisi santrali kurarak elektrik üretmek, en verimli ithal kömür santrali ile bile elektrik üretmekten daha ekonomik hale geldi.
Yazının Devamı
Petrol şirketleri deniz yosunundan yenilenebilir biyodizel üretimini destekliyor
Güneş Santralleriyle Elektrik Üretmek, İthal Kömür Santralleriyle Üretmekten Daha Ucuz Hale Geldi. Türkiye daha az maliyetli temiz enerji alternatiflerine yönelerek, milyarlarca dolarlık kömür ithalatını ve maruz kalacağı karbon vergilerini büyük ölçüde düşürebilir.
Yazının Devamı
Avrupa Birliği’nin güneş gücü 165 GW’a ulaştı
2021’de birlik ülkelerinin güneş gücü 25,9 GW artış gösterdi.
Polonya 3,2 GW artış ile Almanya, İspanya ve Hollanda’nın ardından dördüncü sırada bulunuyor. SolarPower Europe (SPE) tarafından hazırlanan 2021 yılı AB Güneş Enerjisi Pazarı Görünüm Raporu’na göre AB üyesi 27 ülkenin güneş enerjisi kurulu gücü 2021 yılında, şimdiye kadarki en büyük yıllık büyümeyi göstererek 25,9 GW artıyor. Artış ile bu ülkelerin toplam güneş gücü de 164,9 GW’a ulaşıyor.
Yazının Devamı
Varşova Wilanów Sarayı
Varşova şehir merkezinden 10 km uzaktaki Wilanów semtinde bulunan bu saray, Polonya Kralı JIII. Jan Sobieski tarafından 1677-1680 yılları arasında yazlık saray olarak Mimar Augustyn Locci’ye yaptırıldı.
Sarayın içinde o döneme ait eşyalar, resim ve tablolar bulunmaktadır. Wilanów Sarayı, Varşova’nın Barok stilindeki harika bir binasıdır. “Küçük Versailles” olarak da anılır.
Yazının Devamı
Çin tıbbında 4000 yıldır ilaç olarak kullanılan Reishi Mantarı
Reishi (Ganoderma Lucidum), toksik etkisi olmayan bir mantardır. Çin tıbbında yaklaşık 4000 yıldır ilaç olarak kullanılmaktadır. Reishi’nin, vücudu toksinlerden arındığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve endokrin sisteminin düzenlenmesine yardım ettiği bilinmektedir.